Menu

Nytt håp

Nytt håp Norge – Vida y esperanza Bolivia

Besøk fra Norge

Vi får fra tid til annen besøk fra Norge på prosjektet i Bolivia. De rapportene vi får fra dem som besøker er med å danner bildet vi har av hva som skjer og hvordan det går. Før jul 2009 var det Kari Haugsvær som var på besøk. Vi intervjuet henne, og litt på etterskudd bringer vi videre det hun har fortalt oss.

Vi kjenner Kari fra menigheten (Sion i Blomsterdalen), der hun er bindeleddet ut mot flere misjonsprosjekt i Bolivia. Hun har tidligere vært misjonær, og oppholder seg fremdeles lengre perioder av gangen i Bolivia. I dag er hun særlig engasjert i støtte som formidles til ulike predikanter i Cochabamba-området og barnehjemmet Arken som drives av May Kristin og Gonzalo Miranda. Etter at Prosjekt nytt håp startet opp våren 2008, har hun besøkt prosjektet begge gangene hun har vært der.

Organisasjonen som Prosjekt hytt håp støtter i Cochabamba heter Vida y Esperanza og drives av Magaly «Pinni» Torres Reyes. Pinni kommer fra Cochabamba,og er utdannet psykolog. Målet hennes er å bidra til å bedre livskvaliteten til ungdom i byen. Intet mindre. På spørsmål om behov for arbeidet, svarer Kari bekreftende.

– Det er ingen tvil om behovet når en ser alle de gatebarna som er i Cochabamba.

Hun sier at problemet har i stor grad sammenheng med den tragedien at mange reiser til Spania for å arbeide. I mens må barna være igjen i Bolivia. Der blir de gjerne tatt hånd om av slektninger eller naboer. Dette er svært ofte ikke uproblematisk, og problemet er økende. Derfor er det stort behov for den type arbeid vi gjør, selv om det er mange aktører til stede.

Vi lurer også på hvordan et prosjekt som dette blir mottatt av myndighetene. Bolivias president Evo Morales står for en ganske radikal sosialistisk politikk. I tillegg til å ha spilt på motstand mot sterke utenlandske aktører da han gikk til valg i 2005, spiller han også på det tradisjonelle og opprinnelig bolivianske, både når det gjelder sosiale strukturer og religion. Han rir derfor en bølge av skepsis mot vestlig kultur og blant annet kristendom. Kari forteller likevel at styresmaktene ser behov for hjelp med de store sosiale problemene, og at selv kirker er velkomne til at arbeide med dette. Utenlandske misjonærer som skal arbeide for kirker i Bolivia er derfor velkommen i den grad kirkene driver sosialt arbeid.

Kari legger også vekt på den åndelige dimensjonen i sosialt arbeid.

– Jeg, ut fra mitt ståsted, synes at når det gjelder stoffmisbruk, så må vi tenke på hvorfor de bruke det. Jeg mener det er en mangel i livet, mangel på trygghet. De søker etter innhold i livet. Og da tror jeg de må få inn en dimensjon av at det ikke bare er snakk om kroppen og dens behov, men det åndelige.

Vi spør også Kari om hun oppfatter det slik at Prosjekt nytt håp virkelig bringer håp til deltakerne.

– Absolutt. De får en mulighet til å komme videre. Jeg synes det er kjekt å se dem som har kommet seg videre. Når du har lidd mye, så isolerer du deg og vil ikke samtale. Da er det ikke vare så du kan slå på en bryter, så er alt bra. Over tid må det bygges opp tillit så samtalene kan komme fram og en kan gå videre i livet.

Dette var en smakebit. Du kan lese hele intervjuet ved å klikke her.

Skrevet av Administrator søndag juni 20, 2010

Permanent lenke -

« Ulltrøyer - Rund dag »